Jak parzyc herbate

Co trzeba zrobic, aby cieszyc sie naprawde smaczny i pachnacy herbata? Oczywiscie, w pierwszej kolejnosci nalezy zakupic wysokiej jakosci herbaty. Przy czym dokonac zakupu, najlepiej w wyspecjalizowanym lyzeczki sklepiku, gdzie mozna zobaczyc nie tylko opakowanie, a bezposrednio lisci herbaty i upewnic sie, ze oni nie maja zanieczyszczen i zapachow. Jednak nawet najlepsza herbata mozna zepsuc, jesli zle go napar. Z pewnoscia kazdy gatunek herbaty ma swoje niuanse gotowania, ale istnieja zasady parzenia, ktore maja zastosowanie do wiekszosci herbat.

W pierwszej kolejnosci warto zwrocic uwage na wode, ktorej warzyc herbaty. W Starozytnych Chinach do tych celow uzywano wody z gorskich zrodel, a inne narody заваривали herbata zrodlana lub zrodlana woda. Dzis, aby uzyskac czysta, miekka wode mozemy skorzystac ze specjalnych filtrow. A z braku  filtr trzeba przynajmniej obronic wody w ciagu dnia, pozostawiajac ja w otwartym pojemniku. Tak z niej wypadnie chloru osad.  

Do zaparzania herbaty trzeba zlapac moment, kiedy woda bedzie sie znajdowac na drugim stadium wrzenia, ktora nazywaja «Bialy klucz”. Istnieja tylko trzy etapy wrzenia. W pierwszym etapie na sciankach czajnika zamierza niewielka ilosc pecherzykow. Podczas drugiej fazy pecherzykow staje sie znacznie bardziej, tak, ze powierzchnia wody zaczyna sie wydawac bialej. Dla trzeciego samym etapie charakteryzuje sie gwaltowne wrzenie wody. Bardzo wazne jest, aby nie dopuscic do tego wrzenia, poniewaz drugi etap szybko przechodzi w trzecia, ktorej woda nie nadaje sie do parzenia herbaty.

Rowniez dla dobrej herbaty wazne naczynia, w ktorym sie warzyc. Wskazane jest, aby dzbanek zostal wykonany z porcelany, fajansu lub ceramiki. Przeciwwskazane do przygotowywania metalowe, czajniki, za wyjatkiem srebra. Przy tradycyjnym sposobie przygotowania nie robia mocny napar z kawy i nie rozciencza sie go wrzatkiem i parzona tyle herbaty, aby calkowicie napelnic im filizanki. Odpowiednio zmienia sie, a liczba spawania. Dlatego tez, wybierajac lub herbaty trzeba skupic sie na taka ilosc wystarcza do okreslonej ilosci porcji. Na przyklad, jesli herbate pija dwie osoby z 150 ml filizanek, to pojemnosc czajnika musi wynosic 300 ml.

Przed tym, jak parzyc herbate trzeba wyplukac czajnik z wrzaca woda, tak jak herbata musi завариватьс¤ w cieplym dzbanku. Nastepnie umiescic w lub herbaty surowce, przecietnie 1 lyzeczka w 200-250 ml wody, ale ta liczba moze sie zmieniac w zaleznosci od indywidualnych preferencji. Po tym, jak w kawa nalezy wlac troche wody, tak aby pokryla ona jakies fusy, odczekac 20-30 sekund i wlac ja. Jest to robione po to, aby wyplukac herbaciane liscie z kurzu, a nastepnie aby troche распарились i lepiej oddali caly swoj smak i aromat. Nastepnie w kawa nalezy wlac wode, zamknac pokrywka i przykryc lniana sciereczka, tak aby zamykala pokrywke i dziobek.  Wlasnie lniana serwetka jest najlepszym rozwiazaniem dla tego procesu, poniewaz z jednej strony przepuszcza pary, a z drugiej pomaga utrzymac olejki eteryczne, nadajace sie herbaty jej niepowtarzalny aromat. A oto cieplo укутывать lub herbaty zaleca sie, aby, w przeciwnym razie сопреет i jego smak utrzyma. Czas fusow herbaty zalezy od jego odmiany i osobistych preferencji.

Jesli na powierzchni herbaty tworzy sie piana, nalezy ja wymieszac lyzka, po czym wlac herbate do kubkow i natychmiast przystapic do party. Pozostale liscie herbaty mozna jeszcze kilka razy parzyc wielokrotnie, ale tylko na недлительном od czasu.

Wracajac do заварочному чайнику trzeba wspomniec, ze niektorzy milosnicy herbaty zaleca sie nie myc lub herbaty po herbate, a tylko splukac go woda. Dzieki temu na sciankach czajnika z czasem pojawi sie charakterystyczny nalot, ktory korzystnie wplywa na herbate, chroniac go przed czynnikami zewnetrznymi. A jesli zdecydujesz sie skorzystac z tej metody, nalezy pamietac, ze w tym przypadku dla kazdej odmiany herbaty musi byc osobne lub herbaty.


Autor: Anna Pogoda:
Data publikacji ó 18.07.12.
Przedruk bez aktywnych linkow jest zabronione

Dodaj komentarz


autor:

ѕри использовании данного текста или любой его части,
ссылка www.znaichai.ru об¤зательна!