Kombucha grzyb

Wiedz herbata Kombucha grzyb.

Kombucha grzyb na Temat korzystnych wlasciwosci grzyba herbacianego ludziom wiadomo juz nie jedno stulecie. Napar z herbaty grzyba kiedys pili do przedluzenia zycia w ojczyznie w Cejlonie, a nastepnie trafil do Indii, a stamtad do Chin. My dowiedzielismy sie o nim na poczatku XIX wieku, kiedy to uczestnicy wojny rosyjsko-japonskiej przywiezli do domu grzyb jako trofeum. Od nas na poczatku XX wieku rozprzestrzenil sie w calej Europie.

Oficjalnie kombucha grzyb nazywa медузомицет. I nie jest to zaskakujace, poniewaz w mysli on naprawde przypomina meduze, tak jak z dolnej czesci glownej ma masy grzyba, o gestej i blyszczacej strukturze, zwisa wiele procesow. Rowniez kombucha grzyb znany w swiecie, jak Комбуча, morskiej grzyb, fango, japonski grzyb, lyzeczka bulki, mandzurskie grzyb i herbaty kwas chlebowy.

Podstawe grzyba tworza drozdzy grzybow i уксуснокислые bakterie. W procesie fermentacji drozdze zamieniaja cukier w alkohol etylowy, a przy tym wyroznia sie takze dwutlenek wegla. Уксуснокислые same bakterie przyczyniaja sie do utleniania alkoholu w kwas octowy kwas, a cukier przeksztalca sie w глюконовую kwas. Oprocz tych kwasow kombucha grzyb zawiera kwasy organiczne, jak kwas szczawiowy, mlekowy, jablkowy, пировиноградная, fosforowy i cytrynowy. Ponadto napar z grzyba bogaty w witaminy PP, C, D i z grupy b, a takze witamine c, cukry, enzymy i alkoholem.

Napoj z grzyba herbacianego okazuje sie slodko-kwasny w smaku i lekko gazowany. Doskonale gasi pragnienie i odswieza.

Uzdrawiajacy wplyw grzyba herbacianego na organizm bardzo szeroko. Napar pomaga w leczeniu przeziebienia, anginy, chronicznego niezytu nosa i migdalkow. Zwieksza perystaltyke jelit, niszczy bakterie gnilne, zmniejsza ilosc paleczek jelitowych i w sumie dobrze wplywa na dzialalnosc przewodu pokarmowego. Obniza cisnienie krwi i poziom cholesterolu w krwi. Pomocny w miazdzycy, hemoroidow, chorob watroby i pecherzyka zolciowego. Stosuje sie w leczeniu zapalenia blony sluzowej zoladka, biegunki, zaparcia, jelit, pecherzyka zolciowego, спастического zapalenie jelita grubego i гастрогенного zapalenia jelit. Jest uzywany podczas spojowek, jamy ustnej, szkarlatyne, bole glowy невралгического charakteru, owrzodzenia troficzne, ropiejacych ran, oparzenia i odmrozenia. Przywraca mikroflore zoladka po podaniu antybiotykow. Wstrzymuje i ulatwia ciagu gruzlicy. Ma silne wlasciwosci przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Przyczynia sie do normalizacji snu.

Kombucha grzyb W celach kosmetycznych медузомицет uzywaja do usuwania stanow zapalnych, tonacji, odswiezenia i wygladzenia skory. Rowniez napar stosuje sie do plukania wlosow, co sprawia, ze ich blyszczace i eliminuje lupiez.

Trzeba rowniez powiedziec o tym, ze na wlasciwosci lecznicze grzybow wplywa i herbata, na ktorym on powstaje. Wiec jesli chcesz wzmocnic wszystkie przydatne wlasciwosci grzyba, to наставайте go nie na czarnym, zielonej herbacie.

Jednak, mimo wszystko przydatne wlasciwosci naparu herbacianego grzyba i przeciwwskazania. Naleza do nich zwiekszona kwasowosc soku zoladkowego, wrzod zoladka, dna moczanowa, choroby grzybicze i cukrzyca. Ponadto, гипотоникам trzeba z rozwaga uzywac kombucha grzyb, natchnacym na zielonej herbacie.

Aby przygotowac napar z herbaty grzyba trzeba zaparzyc herbate z cukrem z obliczen 2-3 lyzeczki herbaty i 100 g cukru (zamiast cukru mozna uzyc miodu) na 1 litr wody. Nastepnie wlac ciepla процеженную plyn w 3-litrowa puszke, a w niej powinno byc miejsce dla grzyba herbacianego i powietrza. Nastepnie nalezy opuscic w sloik umyc w zimnej wodzie grzyby, przykryc sloik kilkoma warstwami gazy i zablokuj ja. Zamknac sloik pokrywka nie mozna, bo jak dla wzrostu grzyba potrzebny jest tlen. Zostawiac samego banku otwartej tez nie warto, bo w niej bedzie sie kurz. Nastepnie sloik trzeba postawic w cieplym miejscu, gdzie nie trafiaja na bezposrednie dzialanie promieni slonecznych. Idealnie temperatura przechowywania powinna wynosic 25 °C. W temperaturze ponizej 17 °C aktywnosc grzyba herbacianego spada i pojawia sie prawdopodobienstwo wystapienia w nim niebiesko-zielonych alg.

Nalegac kombucha grzyb nalezy przez 3-4 dni w lecie i 5-6 dni w zimie (jesli grzyb przeswietlic, jego gorna folia zacznie буреть i z czasem umrze). Po czym plyn nalezy przecedzic przez zlozone w kilka warstw gazy, a grzyb ponownie zalac ciepla herbata. Herbate nalezy przygotowac wczesniej w oddzielnym naczyniu i zalac go delikatnie malym strumieniem, aby nie uszkodzic медузомицет. I pamietaj, ze pod zadnym pozorem nie mozna wlac cukru bezposrednio na grzyby, w przeciwnym razie otrzyma oparzenie. Kombucha grzyb rowniez wymaga dodatkowej opieki w postaci mycia pod strumieniem zimnej czystej wody. Tak w lecie grzyb trzeba czyscic raz na 1-2 tygodnie, a w zimie w odstepach 3-4 tygodni.

Gdy grzyb wyrosnie z niego mozna oddzielic warstwe i rozwijac jeszcze jeden grzyb.

Kombucha grzyb Napar z herbaty grzyba zaleca sie spozywania przez 2 godziny po wegetarianskim posilku i przez 4 godziny po podaniu jedzenia miesa. Napoje przed, w trakcie i zaraz po posilku nie nalezy, tak jak on wywola uczucie glodu. Co do dawki, to tutaj kazdy decyduje sam, ile napar jest mu potrzebne. Jednak zaleca sie pic nie wiecej niz 1 litra na dobe, a przy regularnym stosowaniu zrobic mala przerwe raz w miesiacu, aby nie powodowac podraznienie zoladka.

Napar nie jest nietrwala i moze byc przechowywane w lodowce przez dluzszy czas.

Aktualnosci w temacie artykuly

Herbata stulatkow Herbata stulatkow
Ludziom, ktorzy chca zyc dlugo nalezy pic specjalny herbaty. O receptury napoju powiedzial naukowcy z Korei Polnocnej.

Autor: Anna Pogoda:
Data publikacji: 01.02.2013
Przedruk bez aktywnych linkow jest zabronione!

Dodaj komentarz

Поделитесь ссылкой с друзьями

Ссылка на статью

Ссылка для сайтов и блогов:

Ссылка для форумов:


autor:

При использовании? данного текста или любой его части,
ссылка www.znaichai.ru Знай чай обязательна!
<a href="http://www.znaichai.ru" target=_blank>Хотите узнать о чае больше?</a>