Historia filizanki herbaty.

Wiedz herbata Tradycja picia herbaty Historia filizanki herbaty

Herbata C jeden z najbardziej znanych i rozpowszechnionych napojow. Tea leaf produkowany w 40 krajach, a pija herbate w 150 krajach na calym swiecie. I w kazdym zakatku swiata rozwinela swoj kultura picia tego napoju, swoje zwyczaje i tradycje. Gdzies wola czarna herbata, gdzies zielony, bialy lub pu-erh. Wszedzie ma swoje szczegolne sposoby przygotowania tego napoju i specjalne naczynia do parzenia herbaty.

Ojczyzna herbaty sa Chiny. Wedlug legendy, wprowadzil ja Lao-Tsy okolo V wieku przed nasza era, proponujac rytual z filizanka "zlotego eliksiru". Ale minelo sporo czasu, zanim w VI wieku naszej ery chinczycy dali swiatu kolejny niesamowity wynalazek do herbaty C naczynia.

Do Europy herbata przyszedl stosunkowo pozno, w sredniowieczu C i natychmiast stal sie modny i bardzo drogim napojem. Najwyzszym luksusem uwazano spozywanie tego napoju z porcelanowe naczynia. Porcelana byl tak drogi, ze szlacheckie panie dodawali odlamki rozbitej naczyn w zlotej ramie! Historia milczy, kto to jest "wspolne" wiekowymi tajemnice chinskiej porcelany, jednak od XVIII wieku, фарфоровое produkcja zaczela sie pojawiac w roznych krajach Europy. Do naszych dni zachowaly sie pojedyncze egzemplarze legendarnego porcelany Medyceuszy, wspaniale wyroby fabryki w Misni.

"Wizytowka" tej czy innej epoki, kraju i producenta staje sie oryginalny wzor, zadawane na porcelanowe wyroby nad lub pod lukier. Glowne rodzaje malarstwa, ktore przy tym sa uzywane Цподглазурна¤ i надглазурна¤. Cena porcelany zalezy od tego, jakie substancje i w jakich proporcjach wchodza w jego sklad. Najbardziej wartosciowe sa uwazane za twarda porcelana: jesli trzymac noz w jego glazury, to na nia nie pozostanie sladu. Na tym polega jego glowna roznica od miekkiego porcelany.

Najwiekszy umiejetnosci w produkcji porcelany w Europie osiagnely niemcy. Niemiecki porcelana od wiekow uwazany byl za elity materialem, naczynia, z ktorego starannie przechowywane i przekazywane w drodze dziedziczenia. Dzis najlepsze tradycje mistrzow nadal porcelana produkcji Bawarii (Niemcy) z kolekcji Masterpiece firmy Zepter. Ta wyrafinowana, a jednoczesnie bardzo wytrzymale naczynia wykonana jest unikalna metoda, podpisuje jak внутриглазурным, jak i надглазурным sposobow. W koncowym etapie recznie nakladany zloty ornament z uzyciem rozcienczalnika zlota 22 karatowego zlota, ktory przed обжиганием ma brazowy kolor z olejow i uzytych dodatkow. Ta praca jest chroniony prawem autorskim, wymaga subtelnego smaku artystycznego i umiejetnosci nabywanych przez lata i przekazywanych od mistrza do mistrza.

Elegancki porcelanowy do herbaty na stole po prostu zobowiazuje pania wiedziec, jak prawidlowo parzyc ten lub inny rodzaj herbaty. Przed завариванием trzeba wyplukac czajnik z wrzaca woda, aby liscie herbaty lepiej распарились. Czarna herbate nalezy zalewac wrzaca woda, podczas gdy dla naparu z zielonej herbaty potrzebna jest woda o temperaturze 70°C. Czas parzenia czarnej herbaty wynosi 2,5 C 3 min., a zielony C od 30 sekund do 1 minuty, w zaleznosci od odmiany. Do herbaty zazwyczaj serwowane sa rozmaite desery: ciasta, ciastka, suszone owoce, dzem, miod, itp.

W roznych krajach istnieja juz uksztaltowane przez stulecia tradycji parzenia i picia herbaty. Tak, anglik nigdy nie wlac do herbaty mleka. Ponadto, herbata z cukrem mieszkancy Albionu ironicznie nazywany "herbata po rosyjsku", liczac, ze wszelkie suplementy moga tylko zepsuc smak szlachetnego napoju. Przy okazji, dodawanie do herbaty dzemu, miodu lub cytryny zmieni wlasciwosci smakowe napoju,ale korzysci nie doda: w przypadku dostania sie do goracej cieczy produkty te traca wiekszosc swoich wlasciwosci. Zreszta, nie jestesmy sami w swoim pragnieniu, aby oslodzic herbate lub zmiekczenia w nim bulke. Nie tak dawno temu francuzi, ktorzy tez nie moga odmowic sobie przyjemnosci zmiekczone rogalik lub inne wypieki w herbacie, nawet wymyslili specjalne sitko do wyciagania okruchow.

wiele ciekawych zwyczajow zwiazanych z piciem herbaty, rozwinely sie w krajach Azji. Gdzie to mozna zamowic herbate z baraniny tluszczem, gdzie-to C gotowane na mleku i doprawiona olejem lub nawet ryzem. Sposobow przygotowywania tak samo duzo, jak i odmian tego napoju. Zielony, czerwony, bialy, czarny, zolty herbata moze byc w sam raz w dzbanku, gotowane na otwartym ogniu, na piecu, w самоваре lub жаропрочном dzbanku. Tradycji picia herbaty poswiecone sa prace naukowe i literatura popularna. Ale, oczywiscie, najciekawsze sprobowac tego napoju w roznych krajach i zobaczyc proces jego przygotowania samodzielnie. Pewnosc, nauka tradycje herbaty swiata moze byc zabawne i satysfakcjonujace hobby!



Autor: Katarzyna ¬акал
Data publikacji: 27.10.2014
Przedruk bez aktywnych linkow jest zabronione!

Dodaj komentarz

ѕоделитесь ссылкой с друзь¤ми

—сылка на статью

—сылка дл¤ сайтов и блогов:

—сылка дл¤ форумов:


autor:

ѕри использовании? данного текста или любой его части,
ссылка www.znaichai.ru «най чай об¤зательна!
<a href="http://www.znaichai.ru" target=_blank>’отите узнать о чае больше?</a>