Zielona herbata

Wiedz herbata Zielona herbata

Zielona herbata jest wykonana z tego samego krzewu herbacianego, ze i czarny, ale poddawane innej obrobce, a mianowicie w rzeczywistosci nie ферментируется (utlenia sie), choc czasem spotyka sie zielona herbata, fermentowane na 2-3%. Po montazu i obslugi pary lisci herbaty suszone goracym powietrzem, a nastepnie zwiniete. Ten rodzaj budowy pomaga utrzymac w zielonej herbacie wiele cennych substancji. Istnieje kilka odmian zielonej herbaty: lisc, мелколистовой, proszkowy i marmurowa. Lisc herbaty jest najwyzszej jakosci i drogie, мелколистовой samym tanszy z mniej wyraznym smaku i aromacie. Jesli chodzi o proszek i plytkowego herbat, to nie sa one uzywane do znanej nam herbaty i faktycznie nie jest powszechne w naszym kraju. Zielona herbata ma bogaty aromat i sciagajace, nieco gorzki smak. Kolor herbacianego naparu moze roznic sie od jasno-zielony, ciemny zielony i zielono-zolty.

Zielona herbata zawiera polifenole, karotenoidy, kofeina, garbniki, olejki eteryczne, alkaloidy, aminokwasy, mineraly, witaminy (C, B1, B2, B9, B12, PP, P, D, E, K), a takze wiele skladnikow mineralnych, wsrod ktorych cynk, selen, mangan, chrom, magnez, potas, wapn, jod, sod, fluor, miedz, zloto.

Zielona herbata jest pomocny w miazdzycy, chorob nowotworowych, cukrzycy, chorob watroby, nadwaga, choroby zapalne jelit.

pomaga obnizyc poziom cholesterolu, normalizuje procesy metaboliczne, wzmacnia sciany naczyn krwionosnych i zwieksza ich elastycznosc, zmniejsza cisnienie krwi, normalizuje trawienie, zwieksza odpornosc, wzmacnia system nerwowy, poprawia pamiec, wzmacnia. Posiada wlasciwosci bakteriobojcze, przeciwwirusowe i антирадиационными wlasciwosci.

Zewnetrznie sluzy do myje oczu na zapalenie spojowek i nosa podczas niezyt nosa. A takze do plukania gardla przy zapalenie migdalkow, zapalenie gardla, zapalenie krtani i plukania jamy ustnej i profilaktyki prochnicy zebow, chorob przyzebia i usuwania nieprzyjemnego zapachu. Ponadto, zielona herbata z powodzeniem stosowany jest w kosmetologii.

Zielona herbate nalezy parzyc miekka woda, ktorej temperatura wynosi 75-85 stopni. Dawkowanie herbaty jest dobierana indywidualnie, w zaleznosci od osobistych preferencji. Zreszta, jak i czas parzenia, jednak warto tutaj powiedziec o tym, ze im dluzej nalewka zielona herbata, tym mniej pozostaje w nim skladnikow odzywczych. Ponownie domagac sie tego samego jakies fusy mozna nie wiecej niz 2-3 razy.

Nie zaleca sie spozywania zielonej herbaty z cukrem lub mlekiem, poniewaz produkty te przyczyniaja sie do zmniejszenia stezenia w herbacie skladnikow odzywczych. Jednak w razie potrzeby mozna dodac do herbaty miod.

Przeciwwskazania

Zielona herbata nie zaleca sie pic przy chorobach towarzyszy wysoka goraczka, w ostrej formie, nadcisnienie tetnicze, wrzod zoladka i dwunastnicy, niedocisnienie, tachykardia, bezsennosc, choroby nerek, jaskra, pobudliwosci nerwowej. Nie nalezy spozywac bardzo mocny napar z kawy i herbaty, ktory jakis czas wstawiles. Rowniez nie nalezy pic zielona herbate w jednym czasie z alkoholem. Kobietom w ciazy zaleca sie, aby skonsultowac ze specjalista, co do mozliwosci picia zielonej herbaty.



Autor:Anna Pogoda:
Data publikacji: 18.06.2012
Przedruk bez aktywnych linkow jest zabronione!

Dodaj komentarz

Поделитесь ссылкой с друзьями

Ссылка на статью

Ссылка для сайтов и блогов:

Ссылка для форумов:


autor:

При использовании? данного текста или любой его части,
ссылка www.znaichai.ru Знай чай обязательна!
<a href="http://www.znaichai.ru" target=_blank>Хотите узнать о чае больше?</a>