Mate

Wiedz herbata Mate

Mate jest tea napoj, приготовляемый z lisci i стебельков ostrokrzewu парагвайского. Miejsce uprawy tego drzewa sa lasy Paragwaju, Argentyny i Chile.

Po montazu surowcow go najpierw suszone w wysokiej temperaturze, a nastepnie grubo mielone, po czym poddaje sie ponownego wysuszanie lub bardziej drobne zmieleniu.

Swoja nazwe herbata zawdziecza slowu "mati", ktorym nazywano naczynie do picia tego napoju.
Napar z mate ma gorzki smak ze slodkawym posmakiem, jasno-zielony kolor i silny trawiasta smak.

Mate zawiera w sobie wiele makro i mikroelementow, a wsrod nich: wapn, magnez, siarka, mangan, potas, zelazo, miedz, chlor i sod. Rowniez w mate jest witaminy (A, c, E, P i wlasciwie wszystkie witaminy z grupy b), garbniki, olejki eteryczne, kwas nikotynowy, biotyna, kwas pantotenowy, cholina, zywicy i alkaloidy, w tym i матэин, ktory ma podobne dzialanie do kofeiny, ale nie ma przy tym jego wad i dziala na organizm znacznie znacznie bardziej miekkie.

Mate korzystnie wplywa na aktywnosc przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, normalizuje cisnienie krwi, zwieksza ilosc bialych cialek krwi, przyczynia sie do odbudowy blony sluzowej przewodu pokarmowego w przypadku jej uszkodzenia i stan zapalny. Poprawia dzialania ukladu wydalniczego.
Posiada przeciwbolowe, wlasciwosci moczopedne, antyseptyczne i общеукрепляющими wlasciwosci. Korzystnie wplywa na uklad sercowo-naczyniowy. Ludziom siedzacym na diecie jest przydatna do picia mate do redukcji uczucia glodu i podtrzymania sil.
Prowadzi do normy uklad nerwowy, pomaga sie zrelaksowac i uspokoic kiedy stres, drazliwosc i robie sie nerwowy. I przeciwnie rozweselic i przyjsc w ton przy spadku sil, depresji i apatii.
Przydatne dla osob zajmujacych sie sportem, poniewaz zapobiega gromadzeniu sie w miesniach kwasu mlekowego. Pomaga w oczyszczaniu krwi z toksyn i zlogow. Zwieksza odpornosc i przyczynia sie do szybkiego powrotu do zdrowia w czasie choroby. Stymuluje prace mozgu, poprawia koncentracje. Poprawia nastroj i lagodzi zmeczenie. Przyczynia sie do normalizacji snu, co czyni go spokojnym i glebokim.
Warzyc mate w specjalnym pojemniku, ktory nazywa tykwa. Tradycyjnie tykwa jest wykonana z dyni-горлянки, jednak dzis mozna znalezc калебасы wykonane z ceramiki, drewna, szkla, kosci, metalu i tworzyw sztucznych. Pijany sam napoj nie z samego naczynia, a przez specjalna rurke бомбилью. Gorna czesc rury wyposazony уплощенным ustnik, a dolna czesc wienczy шарообразное sitko, ktora nie pozwala чаинкам trafic w usta. Бомбильи rowniez wykonane sa z roznych materialow.
Jak juz wspomniano tradycyjnych i najlepszym jest tykwa z dyni, uwaza sie, ze to wlasnie w nim mate ujawnia wszystkie odcienie swojego gustu, tak jak dynia zapewnia optymalna temperature parzenia herbaty. Przy tym dynia w zadnym wypadku nie powinny byc pomalowane, tak jak to negatywnie wplywa na smak herbaty. W przypadku klasycznych produkcji dynia коптится na wolnym ogniu, co sprawia, ze jej powierzchnia jest gladka i blyszczaca.
Tak wiec, jesli zakupiles tykwa z dyni, to przed pierwszym uzyciem trzeba ja w szczegolny sposob przygotowac. Do tego tykwa nalezy calkowicie napelnic herbata mate i pozostawic na dobe, przy czym trzeba uwazac, aby herbata zawsze byl wilgotny, ale nie duzo. Po uplywie okreslonego czasu tykwa trzeba dokladnie umyc, usuwajac nalot i размякший warstwe dyni.
Po uzyciu tykwa trzeba dokladnie umyc i osuszyc. Przechowywac go w suchym i czystym miejscu.

Przygotowanie mate

Klasyczny schemat przygotowania mate wyglada w nastepujacy sposob:

- Tykwa jest pelen suchych lisci do 2/3 objetosci.
- Parzenie wlewa sie niewielka ilosc wody, ktora powinna w pelni moczyc mate.
- Parzenie pozostawic na kilka minut, to jest potrzebne do tego, aby ona namoklo i stala sie podobna do papki.
- W otrzymana zawiesine na dno калебасы delikatnie umieszczone бомбилья. Przy tym jej gorny otwor przywoluje palcem, aby uniknac przedostania sie w бомбилью proszku mate.
- W tykwa wlewa sie woda o temperaturze 70-80 stopni. Napar z mate wrzatkiem nie jest zalecane, poniewaz napoj zacznie mocno горчить. - Mate powstaje od 30 sekund do 2 minut. Dluzej nalegac napoj nie warto, w przeciwnym razie pojawi sie gorycz.
- Pic mate nalezy bez pospiechu, cieszac sie kazdym haustem.
- Kiedy kolega bedzie pijany, mozna jeszcze 2-3 razy uzupelniac w tykwa ciepla wode.

Pic mate, jak mozna w czystej postaci, jak i z dodatkami w postaci miodu, cukru, mleka lub dzemu.




Autor:Anna Zwyciezca
Data publikacji:20.06.2012
Przedruk bez aktywnych linkow jest zabronione!

Dodaj komentarz

Podziel sie linkiem ze znajomymi

Link do artykulu

Link do stron internetowych i blogow:
Link do forum:


autor: