Pu-erh

Wiedz herbata Pu-erh

Herbata pu-erh pochodzi z tej samej miejscowosci, w chinskiej prowincji Yunnan, to wlasnie tam herbaciane rosna drzewa, ktorych liscie sa uzywane do gotowania пуэра. Przy tym wsrod nich mozna znalezc kilka drzew, ktorych wiek siega prawie tysiaca lat, a herbaty wykonany z ich lisci ceniona bardzo wysoko. Ponadto, dzis pu-erh jest uprawiana i w niektorych innych rejonach Chin, a takze w Tajlandii, Laosie, Birmie i Wietnamie.

Przy produkcji пуэра lisci herbaty высушиваются na slonce, a nastepnie поджариваются i przechowywane przez co najmniej 6 miesiecy. Jesli herbata prasowany raz po takiej obslugi, to on jeszcze nie jest пуэром i nazywa mao-cha. Do budowy samej niniejszej пуэра lisci herbaty, przygotowane z wymienionymi wyzej sposob, ponownie suszone i ферментируют. Tak pu-erh moze byc przechowywany od 10 do 30 lat, przy czym, im dluzej jest on przechowywany, tym lepsze staje sie. W tym unikalna cecha пуэра, bo kazdy inny herbata dlugotrwalego przechowywania psuje. Jednak wraz ze wzrostem popytu na pu-erh producenci musieli szukac szybszych metod produkcji herbaty, zostala wynaleziona technologia, na ktorej liscie herbaty sa zbierane w sterty i поливаются woda, nastepnie temperatura wzrasta i herbaty ulega przyspieszonej fermentacji. Ale jak twierdza prawdziwi koneserzy herbaty pu-erh przygotowane ta metoda sa znacznie gorsze w smaku i aromacie swojemu bratu ферментированному w tradycyjny sposob. Ponadto, z powodu nadmiernej wilgotnosci w herbacie moze pojawic sie plesn, ktora zreszta powinna byc zniszczona w procesie suszenia. Ale jaki by nie byl sposob produkcji пуэра, jego ostatnim akordem jest prasowanie. Do tego herbata arkusze lagodza za pomoca pary, a nastepnie nadaja im okreslony ksztalt, np. nalesnika, cegly, gniazda lub grzyba, a nastepnie zawiniete w tkaniny i suszone. Przy tym masa gotowych plytek herbaty moze roznic sie od 100 g do 5 kg.

Pu-erh ma wysmienity smak i bogaty aromat, w zaleznosci od odmiany herbaty moga byc bardzo rozne. Tak pu-erh moze miec slodki, gorzki i kwaskowym smaku, a zapach miec odcien owocow, ziol, kwiatow, ziemi itp. To samo dotyczy koloru napoju, ktory moze roznic sie od jasno-zoltego do rzeczywistosci czarnego. I to jest pu-erh jest w Chinach czarna herbata, te same herbaty, ktore nazywamy czarnymi my, tam sa uwazane za czerwonymi.

Calyx пуэра выпитая rano moze dac potezny zastrzyk energii, ktory przewyzsza podobny efekt uzyskany od kawa, przy tym ta herbata zawiera bardzo niewielka ilosc kofeiny. Jednak pu-erh nie tylko pomaga sie obudzic rano, ale i posiada bogate spektrum korzystnych dla organizmu wlasciwosci. Tak pu-erh poprawia trawienie, obniza podwyzszone cisnienie krwi, normalizuje przemiane materii, zmniejsza zawartosc cholesterolu we krwi, przyczynia sie do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorob nowotworowych, usuwa toksyny, reguluje dzialalnosc pecherzyka zolciowego i watroby, pomaga w przypadku choroby wrzodowej zoladka i dwunastnicy, poprawia stan skory, zwieksza wydajnosc i pomaga walczyc z nadwaga.

Wybierajac pu-erh, pamietaj, ze zapach musi przypominac wspolpracy, suszone owoce, lub dowolny inny z tych, o ktorych mowilismy wczesniej, jesli poczujesz zapach plesni, to jest to oznaka nieprawidlowego sposobu przechowywania herbaty. Sam herbata musi byc szczelnie спрессован i nie miec pustych przestrzeni, a liscie powinny byc w kolorze czarnym z jasnymi plamami. Jesli herbata sklep, gdzie mozna kupic pu-erh daje mozliwosc wstepnie go sprobowac, to koniecznie skorzystaj z niego. Gotowy pu-erh musi miec silny zapach, a liscie po spawania powinny pozostac nienaruszone.

Aby przygotowac pu-erh trzeba odciac od plytki kawalek wielkosci okolo 2-3 cm kw Nastepnie do oczyszczania herbaty trzeba go na kilka minut zanurzyc w zimnej wodzie lub umiescic w goracej wodzie i natychmiast ja spuscic. Nastepnie pu-erh nalezy umiescic w malym lub herbaty (100-200 ml) i zalac miekka woda, ktorej temperatura wynosi 90-95 stopni. Przy tym nalezy pamietac, ze do gotowania пуэра nie warto korzystac z gliny lub herbaty, tak jak glina wchlonie zapach пуэра, i dla innych herbat taka kuchni stanie sie bezuzyteczny.

Jeden i ten sam pu-erh mozna przeczyszczenie wiele razy, przy czym nalezy pamietac, ze po raz pierwszy czas parzenia powinien wynosic od 10 do 30 sekund, nastepujace 2-3 razy herbata bedzie завариваться blyskawicznie, a od 4 spawania, czas parzenia trzeba zwiekszyc.

Pu-erh najlepiej pic, nie подслащивая cukrem. Rowniez pu-erh nie zaleca sie spozywac na czczo lub bezposrednio po posilku.

Kupic herbate pu-erh mozna w takich sklepach:
Tea-Mag.ru, r. Sankt Petersburg
Tel.: 7-952-264-40-92
Strona www: http://tea-mag.ru/
Opinie: 5   pozytywna opinie−1 Neutralny komentarz−4 negatywna opinie−0 | Wyswietlen: 3852 | Ocena: Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4 − 4.3(4)
wiecej | dodaj opinie/ocen | Edytuj
Tel.: +7 (495) 643-63-61
Strona www: http://www.teacoffee-boutique.ru
Opinii: 2   pozytywna opinie−1 Neutralny komentarz−1 negatywna opinie−0 | Wyswietlen: 1565 | Ocena: Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4 − 3.9(2)
wiecej | dodaj opinie/ocen | Edytuj
TEA ROSE, r. Piaseczno
Tel.: 8-960-883-38-38; 8-906-404-99-99
Metro: ost. ost.
Strona www: http://
Opinii: 2   pozytywna opinie−0 Neutralny komentarz−2 negatywna opinie−0 | Wyswietlen: 1389 | Ocena: Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4Ocena: 4 − 3.9(2)
wiecej | dodaj opinie/ocen | Edytuj

Aktualnosci w temacie artykulu

Ile herbaty w ciagu dnia nalezy pic? Ile herbaty w ciagu dnia nalezy pic?
Przeprowadzone przez naukowcow analiza wynikow 47 niezaleznych badan wykazaly, ze regularne spozywanie okreslonej ilosci herbaty korzystny wplyw na zdrowie czlowieka.

Autor:Anna Zwyciezca
Data publikacji: 18.06.2012
Przedruk bez aktywnych linkow jest zabronione!

Dodaj komentarz
Eugeniusz 24.09.2015 17:57
Witam. Shu (czarny) pu-erh wlasnie jedyny herbaty, ktory mozna spozywac na pusty zoladek, w rozsadnych granicach oczywiscie. Reszta juz nie, dziala szkodliwie na pusty zoladek. A taka pu-erh probowales http://traveltea.ru/article/luchshij-puer-menhaj-etogo-leta ?
olga 29.08.2012 19:26 Ocena: 5Ocena: 5Ocena: 5Ocena: 5Ocena: 5
Po raz pierwszy widze. Bardzo mi sie podobalo!

Podziel sie linkiem ze znajomymi

Link do artykulu

Link do stron internetowych i blogow:
Link do forum:


autor: